ماشینهایی که رنگ بدنه آنها بدون هیچ آسیبی بوده و در تمام قسمتها یکدست است، علاوهبر داشتن ظاهر زیباتر، هنگام معامله نیز با قیمت بالاتری به فروش میرسند. اما اگر رنگ خودرویی به دلایل مختلف آسیب دیده باشد نیز میتوان آن را رنگ کرد و ظاهر اولیه و زیبای آن را بازگرداند. درواقع رنگ کردن خودرو تکنیکی است که با استفاده از آن قسمتهای آسیب دیده و رنگرفته بدنه پوشش داده میشود و خودرو ظاهری زیبا به خود میگیرد. ماشینها را میتوان بهصورت مات و براق رنگ کرد و رنگ زدن خودرو به روشهای مختلفی انجام میشود و اصول خاص خود را دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
دلایل رنگ کردن خودرو و اهمیت آن
رنگ خودرو ممکن است در اثر تصادف، برخورد با اشیا تیز یا شرایط آبوهوایی آسیب ببیند و قسمتهایی از آن برداشته شود و ظاهر ناخوشایندی را برای ماشین به وجود آورد و به رنگآمیزی نیاز داشته باشد. با از بین رفتن لایه رنگ خودرو، فلز زیرین آن نمایان خواهد شد و علاوهبر ظاهر نامطلوب، آسیبپذیری آن نیز بیشتر خواهد شد و احتمال زنگزدگی را خواهد داشت و رنگ کردن هرچه سریعتر آن ضروری میشود. با رنگ کردن ماشین میتوان خط و خش، پوسیدگی یا حبابهایی که روی بدنه آن ظاهر شدهاند را پوشش داد و سطح آن را صاف و یکدست کرد. بنابراین با رنگ زدن خودرو هم ظاهر زیبای اولیه آن بازیابی خواهد شد و هم از آسیب به لایه زیرین آن جلوگیری میشود. همچنین با رنگ کردن ماشین میتوان ارزش آن را حفظ کرد و آن را کمتر از ارزش واقعی به فروش نرساند.
روشهای رنگ کردن خودرو
چند روش مختلف برای رنگ کردن بدنه خودرو وجود دارد که ازجمله رایجترین این روشها میتوان به رنگ کردن با پیستوله، رنگ کردن با اسپری و رنگ کردن با قلم مو اشاره کرد که در ادامه به معرفی آنها و مزایا و معایبی که دارند میپردازیم.
رنگ کردن خودرو با پیستوله
رنگ کردن خودرو با پیستوله روشی تخصصی برای ترمیم رنگ خودرو است که به ابزارهای خاص و مهارت کافی نیاز دارد و باید همه مراحل و نکات اصولی آن رعایت شود. با استفاده از این روش میتوان طیف وسیعی از رنگها را روی بدنه خودرو اجرا کرد و ظاهری باکیفیت و حرفهای برای بدنه خودرو به وجود آورد و میتوان ضخامت لایه رنگ را بهصورت دقیق تنظیم کرد. البته رنگ زدن خودرو بدون پیستوله نیز در منزل امکانپذیر است اما این روش کیفیت بالایی ندارد و نمیتواند بدنه خودرو را به ظاهر دلخواه برساند.بخشهای مختلف آن پاشیده میشود.
رنگ زدن ماشین با اسپری
درصورتی که رنگ رفتگی ماشین شامل قسمتهایی جزئی از آن باشد میتوان از اسپری برای رنگ کردن آن استفاده کرد. رنگ زدن ماشین با اسپری به صبر و دقت زیادی نیاز دارد و تنها میتوان بخشهایی از ماشین که آسیب دیدهاند را به این روش رنگآمیزی کرد. رنگ كردن رينگ ماشين با اسپری یا ترمیم قسمتهای کوچکی از بدنه که رنگ خود را از دست دادهاند با این روش امکانپذیر است. این روش کیفیت پایینتری نسبت به رنگ کردن ماشین با پیستوله دارد و از رنگهای محدودتری میتوان استفاده کرد و همچنین کنترل کمتری میتوان بر ضخامت لایه رنگ داشت. درصورت انتخاب این روش برای رنگ زدن قسمت خاصی از خودرو، باید ابتدا اطراف و دیگر قسمتها را با کاغذ پوشش داد تا رنگ روی آنها پاشیده نشود. برای مثال طريقه رنگ كردن سپر ماشين با اسپری به این صورت است که حواشی و اطراف سپر با چسب یا کاغذ کاور شده تا رنگ به آنها سرایت نکند و سپس اسپری به بخشهای مختلف آن پاشیده میشود.
رنگ زدن خودرو با قلم مو
رنگ کردن ماشین با قلم مو روشی کم هزینه و سنتی است که زمان بر بوده و برای تغییر رنگ قسمتهایی از بدنه خودرو و سطوح کوچکتر و رنگ كردن رينگ ماشين مناسب است. همچنین در این روش ظاهر رنگ ناهموار بوده و یکدست نمیشود. رنگ کردن خودرو با قلم مو نیز به صبر و حوصله و مهارت و دقت زیادی نیاز دارد.
انواع پوشش رنگ خودرو
برای ترمیم و بازیابی رنگ آسیب دیده بدنه خودرو انواع پوشش و رنگهای مختلفی وجود دارد که هر کدام ویژگیهای خاصی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
- رنگ فلزی
رنگ متالیک یا فلزی یکی از انواع پوشش خودرو بوده که باعث درخشش بدنه آن میشود و آسیبهای جزئی وارد شده به بدنه را پوشش میدهد. این نوع رنگ ماندگاری بالایی دارد و کمی گرانتر از بقیه پوششها است. البته رنگ متالیک طیف رنگی چندان زیادی ندارد و احتمال عدم تطابق با رنگ فعلی ماشین وجود دارد. - رنگ جامد
رنگهای جامد استفاده راحتی دارند و به دلیل تطابق بهتر با سایر رنگها و رنگ فابریک بدنه، کاربرد زیادی برای رنگ زدن خودروها دارند. دسترسی به این نوع رنگ آسانتر است و قیمت مقرون به صرفهای دارد.
- رنگ مات
رنگ مات از دیگر رنگهای جذاب است که درخشش زیادی ندارد و حالتی کدر دارد. اجرای رنگ مات کمی دشوار است و ماشینهای رنگ شده با آن به نگهداری زیادی نیاز دارند و هزینه اجرای آن نیز گران است. نحوه مات کردن رنگ خودرو متفاوت است اما معمولا از کاور و پوششهای مخصوص برای مات كردن رنگ خودرواستفاده میشود. - رنگ مروارید
این نوع رنگها مشابه رنگ متالیک هستند با این تفاوت که به جای پودر آلومینیوم، کریستالهای سرامیکی دارند. این نوع رنگ نور خورشید را منعکس میکند و نگهداری آن را راحت میکند. رنگ مروارید براق است و نسبت به دیگر رنگها ماندگاری بیشتری دارد اما دشورای تطبیق رنگ یکی از نقاط ضعف اصلی آن است.
نحوه رنگ کردن خودرو
باوجود اینکه اجرای هر کدام از انواع پوشش و رنگ خودرو و روشهای رنگآمیزی خودرو مراحل خاص خود را دارد، اما بهصورت کلی میتوان مراحل مشترکی را برای آنها بیان کرد که در ادامه به این مراحل میپردازیم.
- مرحله اول: برای اینکه پوشش و رنگ آسیب دیده خودرو ترمیم شود ابتدا باید سطح موردنظر را آماده کرد که منظور از آمادگی، شستن آن است و سپس باید به کمک سنباده سطح موردنظر را سمباده کشید تا صاف و یکدست شود.
- مرحله دوم: بعد از آماده شدن سطح باید یک لایه پرایمر رنگ را به بدنه ماشین زد تا چسبندگی آن افزایش یابد و زیرسازی صافی برای لایه بعدی به وجود آید. پرایمر باید به خوبی خشک شود سپس مرحله بعد را اجرا کرد.
- مرحله سوم: در این مرحله لازم است رنگ مورد نظر را با یکی از روشهای مدنظر روی قسمتهایی آسیب دیده زد. در این مرحله باید به ترکیب رنگ خودرو دقت کرد و رنگی مناسب و مطابق با رنگ بدنه را انتخاب کرد.
- مرحله چهارم: بعد از خشک شدن رنگ پایه، وقت آن است که لایه اصلی که باعث محافظت از لایههای زیرین میشود را در قسمت موردنظر اجرا کرد تا علاوهبر زیبایی سطوح و بدنه باعث افزایش مقاومت آنها نیز شود.
- مرحله پنجم: آخرین مرحله از رنگ زدن خودرو، پولیش است که قبل از اجرای آن لازم است منتظر ماند تا رنگ اجرا شده قبلی خشک شود. پولیش دادن باعث میشود تا نواقص جزئی رنگآمیزی اصلاح شود و رنگ بدنه ماشین نیز درخشانتر شود.
هزینه رنگ کردن خودرو
ماشینی که رنگ آن در اثر عوامل مختلف آسیب دیده باشد برای کاهش ارزش به رنگ شدن نیاز دارد و هزینه رنگ کردن ماشین طبق فاکتورهای مختلفی مشخص میشود. همانطور که گفته شد پوشش رنگ ماشینها انواع مختلفی دارند که باتوجه به نوع آنها، قیمت رنگ آمیزی خودرو مشخص میشود. برای مثال هزينه مات كردن رنگ خودرو با درخشان کردن آن متفاوت است. همچنین از آنجایی که هر یک از روش رنگ کردن ماشین به فرایند و زمان مشخص نیاز دارند، هزینه رنگآمیزی ماشین به روش رنگ کردن نیز بستگی دارد. عامل دیگر تعیین کننده هزینه رنگ کردن ماشین، قسمت موردنظر برای رنگ کردن و اندازه آن است. به عنوان مثال رنگ كردن قطعات پلاستيكي خودرو با بدنه آن متفاوت است و هر چه قسمت بیشتری از ماشین به رنگ شدن نیاز داشته باشد، طبیعتا هزینه رنگ کردن آن افزایش پیدا میکند.
نتیجهگیری
آسیب دیدن رنگ بدنه خودرو به دلایل مختلف، امری اجتناب ناپذیر است و درصورتی که رنگ یک ماشین آسیب ببیند برای بازیابی ظاهر اولیه و زیبایی خود به رنگ شدن نیاز دارد. رنگهای مختلفی مانند جامد، متالیک، مات و مرواریدی برای پوشش بدنه خودرو وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاصی دارد. همچنین رنگ کردن خودرو به روشهای مختلفی ازجمله رنگ کردن با پیستوله، رنگ کردن با اسپری، رنگ کردن با قلم مو صورت میگیرد که برای اجرای هر کدام باید ابتدا سطح موردنظر را آماده کرد و سپس چند لایه رنگ را در آن قسمت اجرا کرد.